10.9 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Za lakši povratak u „stvarnost“ – kreativni načini za oslobađanje od stresa na koje retko pomislimo

Najčitanije

Dugi letnji odmori su iza nas, što znači da se vraćamo svakodnevici koja može biti vrlo problematična. Privatne i poslovne obaveze često podrazumevaju stres. Nažalost, pored stresa, često se javlja i nesanica, pa ulazimo u začarani krug. Važno je posegnuti za drugim kreativnim načinima koji su svima lako dostupni, u kojima ćete uživati i koji će vam pomoći u ovim današnjim problemima.

Dance

Ova izuzetno zabavna metoda će vam pomoći da se opustite. Naime, ples se može posmatrati kao evolucijski dar koji podržava samozaštitu i omogućava blagostanje. Brojne kulture i plemena odavno su se pretvorile u ples kao talisman za suočavanje sa stresom. Najvažniji dokaz da ples može pomoći ljudima u borbi protiv stresa je činjenica da je ples vježba, a redovno vježbanje važan faktor u otpornosti na stres. [1]

Čokolada

Osim što uživamo u njemu zbog njegovog ukusa, sada imamo dodatni razlog da ga redovno konzumiramo. Tamna čokolada i drugi proizvodi od kakaa odavno dobijaju veliku pažnju kao dodatak ishrani za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Međutim, novi naučni dokazi pokazuju da može ublažiti stres. rezultati istraživanja [2] pokazuju značajno smanjenje percipiranog stresa nakon dve nedelje konzumiranja tamne i mlečne čokolade, više kod žena nego kod muškaraca.

FOTOGRAFIJE: Shutterstock

Crtanje

Da li ste ikada uhvatili sebe kako crtate u stresnom trenutku, možda dok ste razgovarali telefonom ili na virtuelnom sastanku? Možda niste shvatili, ali ste koristili jednostavan oblik art terapije.

Studija iz 2016 je [3] pokazala da je hobi naše dece izuzetan borac protiv stresa. Učesnici studije su utvrdili uzrok pljuvačke za procenu nivoa kortizola pre i 45 minuta nakon vađenja. Osim što je pljuvačka pokazala da je nivo kortizola značajno opao, učesnici su izjavili da je ova umetnička sesija za njih bila izuzetno opuštajuća, ali i da ih je ohrabrila da to nastave i u budućnosti.

Žvakaće gume

Anketa iz 2015 [4] pokazala da žvakaća guma može biti odgovor na psihološki stres. Učesnici studije (njih 20) žvakali su žvakaće gume pre i neposredno nakon testa. Istraživanja su pokazala da žvakaća guma može ublažiti stresne situacije. Zato spakujte jedan paket u torbu.

slika

FOTOGRAFIJE: Shutterstock

Moć prirode

Terapeutska vrednost valerijane, matičnjaka i nane lekarima je dobro poznata od davnina. Mnogo vekova ove biljke su pomagale ljudima da održe životnu ravnotežu, čemu težimo danas. Lekovito bilje pomaže u postizanju mentalne ravnoteže. Prirodni sastav Persena ima umirujući i opuštajući efekat. Persen je biljni sedativ za ublažavanje stresa, napetosti i nesanice. Sadrži kombinaciju biljaka čije se delovanje nadopunjuje.

Zato postanite svesni svoje unutrašnje moći i oslobodite se stresa na prirodan način. Zato se pobrinite za svoje zdravlje i ostanite mirno od jutra do sutra!!

[1] https://vvv.researchgate.net/publication/334281938_DANCING_TO_RESIST_REDUCE_AND_ESCAPE_STRESS

[2] https://vvv.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/

[3] https://vvv.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07421656.2016.1166832

[4] https://vvv.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1883195815000717?via%3Dihub

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje