6 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

VIDEO: Nije ga bilo briga što drugi misle. Uživao je u snegu kao da sutra ne postoji

Najčitanije

Polarni medved zvani Blizzard izazvao je pravu pometnju na Fejsbuku kada je pred kamerama pokazao koliko voli sneg, do čega mu uopšte nije bilo stalo. Uživao je pomalo lenjo i polako, ali svakako vidite da mu je drago što se može valjati po toj hladnoj kiši. Nažalost, ovo nije besplatni medved, već onaj koji se nalazi u Zoološkom vrtu i akvarijumu Point Defiance. To je kombinovani zoološki vrt, akvarijum i botanička bašta koja se nalazi u američkoj Tacomi. Prostire se na 29 hektara i dom je čak 367 životinjskih vrsta.

Blizzatd i njegov tim privlače veliku pažnju posetilaca. Kako i ne bi kada su u pitanju najveći kopneni mesožderi na svetu. Prema National Geographic -u, mužjaci mogu težiti 450 do 1.000 funti, dok su ženke gotovo dvostruko lakše. Mogu da žive 25-30 godina, a kada se isprave odrasli mužjak može biti visok 3,35 metara. Oni su snažni plivači, a njihove velike prednje šape, koje koriste za veslanje, blago su prekrivene živahnom kožom.

Žive na jednom od najhladnijih mesta na planeti i zavise od debelog sloja krzna koji služi kao izolacija i prekriva slojeve masti koji ih greju. Krzno raste čak i pri dnu njihovih šapa, što ih štiti od hladnih površina i pruža im dobru kontrolu nad ledom. Belo krzno omogućava im da se kamufliraju u okruženju koje se sastoji od snega i leda. Ispod krzna, polarni medvedi zapravo imaju crnu kožu kako bi bolje apsorbovali sunčeve zrake.

Uglavnom love foke. U potrazi za njima, uglavnom ih čekaju na slomljenom ledu koji foke koriste za udisanje vazduha. Ako mu se ukaže prilika, polarni medved će jesti i leševe, poput mrtvih kitova. Nemaju prirodnih neprijatelja, a zanimljivo je da, za razliku od mnogih vrsta, uopšte nemaju strah od ljudi.

Ženke kopaju jazbine duboko u snegu, pružajući zaštitu i izolaciju od arktičkih zimskih uslova. Mladunci se rađaju zimi i obično rađaju blizance. Mladunci žive sa majkama oko 28 meseci da bi naučili veštine preživljavanja na krajnjem severu. Ženke agresivno štite svoje mlade, ali nemaju pomoć svojih usamljenih mužjaka. Zapravo, muški polarni medvjedi mogu ubiti mlade medvjede svoje vrste, svrstavajući ih među najgore očeve životinjskog svijeta.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje