6 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Treba li mački nakon kastracije promijeniti prehranu ili sve može ostati kao i pre?

Najčitanije

Većina mačaka, posebno u gradovima, je kastrirana. Po pravilu, ishrana mačaka koje nisu kastrirane je vrlo jednostavna. Pošto su mačke izraziti lovci, mesožderi, njihova ishrana je vrlo jednostavna – to je meso. Mačke su verovatno jedina vrsta koja može doživotno da jede samo meso, a potreba za biljnim delom hrane je minimalna. Problem nastaje kada se čovek zaplete u ovaj savršeni organizam, u ovom slučaju kastracijom.

Nakon kastracije, njihov metabolizam, hteo to sebi da priznam ili ne, se menja i tada ono što je nekad savršeno funkcionisalo „više ne drži vodu“. Drugim rečima, hrana koju je mačka nekada mogla normalno da jede sada je prekalorična jer mačka vremenom smanjuje svoju aktivnost, njen savršeni organizam koji bi mogao potpuno da resorbuje sve minerale potrebne za dnevne aktivnosti. više ne treba u takvim količinama sada kada ih mora izlučivati kao višak putem bubrega. Zato se često nakupljaju u višku u bešici, što rezultira ispiranjem urina, stvaranjem mokraćnih kamenaca, što može rezultirati jakom upalom donjeg urinarnog trakta, što je prilično teško izlečiti.

Višak kalorija koje mačka ne unosi takođe dovodi do povećanja telesne težine, što je uzrok mnogih patoloških stanja, od kojih je najpoznatiji dijabetes tipa 2.

Takođe, obična suva hrana za mačke sama po sebi sadrži vrlo malo vode jer je „dehidrirana“, pa sama dehidrira celo telo, smanjuje ukupnu zapreminu urina i tako dodatno potencira stvaranje mokraćnih kamenaca.

Ovo su samo neki od najvažnijih problema koji mogu nastati ako se mačke i dalje hrane na isti način kao i prije nakon kastracije. Dakle, ako želite da vaša mačka bude zdrava i doživi duboku starost, definitivno ćete morati početi da je hranite kastriranom hranom za mačke.

Danas je na tržištu mnogo hrane za ishranu kastriranih mačaka, a neki proizvođači su otišli ​​toliko daleko da su proizvodili hranu posebno za muške, a posebno ženke, pa sam uveren da će svi lako pronaći odgovarajuću hranu za mačke.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje