7.6 C
Belgrade
četvrtak, 2 decembra, 2021

Svjetski je dan testenine

Najčitanije

Bolonjez, carbonara ili aglio e olio u kojima beli luk i maslinovo ulje čine čuda: italijanski načini pravljenja testenina osvojili su svet, a ovogodišnji Svetski dan testenina posvećen je „pasti al dente“ (kuvanom do idealne čvrstoće).

Prosečan Italijan pojede više od 23 kilograma testenina godišnje, saopštila je Italijanska federacija za hranu na Svetski dan testenina. Poređenja radi, Hrvati u prosjeku pojedu oko 9 kilograma tjestenine.

Stručnjaci su potvrdili: Testenina može da vam pomogne da smršate, samo treba da se pridržavate nekoliko pravila

Najpopularniji su špageti

Testenine se spremaju u najrazličitijim oblicima, ali špageti su svakako najpopularniji u celom svetu, prema podacima italijanske federacije.

Kao što je pandemija covida-19 donela mnoge promene u svakodnevni život ljudi, tako je promenila i potrošnju testenina.

Italijanska federacija navodi da je izvoz u Nemačku povećan za 18 odsto u odnosu na godinu pre pandemije. Alijansa dodaje da italijanski izvoz stalno raste.

U 2020. godini u svetu je potrošeno oko 17 miliona tona testenina, što je milion više nego 2019. i deset puta više nego pre deset godina, prema Unione Italiana Food.

Međutim, prodaja u 2021. pala je za 9,4 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije. Udruženje farmera Koldireti navodi da su tokom pandemije mnogi Italijani odlučili da samo umese testo i naprave testeninu za kuvanje.

(Ja živim)

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje