10.9 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Stan sa galerijom u Medulićevoj: Ko god da je ušao u ovaj stan nije verovao da ima samo 60 m2

Najčitanije

Iako je stan imao čak dve galerije, novi vlasnici su ih demolirali zbog preraspodele

Profil

INFO: Stan od 60 kvadrata sa galerijom od oko 4 kvadrata
LOKACIJA: Medulićeva, Zagreb
VLASNICI: porodica iz Zagreba
DEKORACIJA: vlasnici

Međutim, oni nisu odustajali od ove ideje, pa su napravili novu iznad trpezarije, a materijali i remek-dela iznosili su samo HRK 8.500

Ko god da je do sada ušao u ovaj stan nije mogao da veruje da ima samo 60 kvadrata. Svi veruju da ima najmanje 70 kvadrata ili više – opisali su utisci posetilaca vlasnika stana u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Jedan od glavnih razloga zašto ovaj prozračni stan ostavlja takav utisak na ljude je upravo galerija u dnevnoj sobi, koja mu daje veoma vredan dodatni prostor.

Dvorišna zgrada izgrađena je još 1915. godine kada su plafoni u stanovima po podrazumevanoj vrednosti bili mnogo veći nego danas i dostigli, kao u ovom primeru, skoro četiri metra, što je dovoljna visina za postavljanje galerije.

– Posle adaptacije koju su bivši vlasnici izveli 1995. godine, stan je imao dve galerije. Jedan iznad sadašnjeg hodnika sa krevetom za dvoje, a drugi sa jednim krevetom iznad prostora gde je kuhinja danas. Čak i tada smo mogli da vidimo koliko su doprineli funkcionalnosti prostora, ali smo morali da ih srušimo jer smo prošlog decembra odlučili da kompletno renoviramo i promenimo plan spratova, a radovi su trajali pet meseci – napominje vlasnik.

Apartman se sada sastoji od ulazne sale iz koje desno ulazi u kupatilo i ostavu, tu je ravna spavaća soba, a sa leve strane je prostor na otvorenom sa kuhinjom i dnevnim boravkom iznad kojeg se nalazi nova galerija.

Napravio ga je majstor sa više od 35 godina iskustva u radu sa drvetom, a pošto je sve sam uradio, izgradnja je trajala desetak dana.

– Kupili smo potreban materijal, a to su grede, palube, šrafovi, fiting i slično. Za milimetar, gospodar je morao precizno da napravi stepenice i ugradi grede koje će držati celu strukturu. Bilo je veoma važno podržati snop na specifičnim mestima kako bi galerija bila čvrsta i glavom pri hodanju po njemu, imajući u vidu da je njena dužina 4 metra, a širina 1,35 metara. Borova drva su korišćena za izradu i na kraju je sve bilo ofarbano belim mat lakom jednim premazom – prisetio se procesa izrade vlasnika galerije i dodao da su materijali koji su korišćeni za izradu koštali oko 3500 kuna, dok je rad majstora bio oko 5000 kuna.

Sada služi za pomoćni ležaj, a kao veoma vredan pokazao se kao prostor ispod galerije. Ovde se, kao deo trpezarije, nalazi drvena klupa sa pogledom na ceo stan, TV, kao i zelenilo u dvorištu ispred prozora. Iznad klupe, iza palube na zidu i na svakom četvrtom koraku za galeriju postavljena su led svetla koja noću daju prelepu atmosferu. Krevet u galeriji je čuvan od jedne od srušenih galerija i ofarban je u belo od boje drveta kako bi se bolje stopio sa otrcanim okruženjem u šik stilu upotpunjenim modernim detaljima. Kao stočić pored kreveta u galeriji poslužio je baštenski sto za cveće kupljeno u Ikei.

(Jutarnji)

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje