6 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Sindrom mrtve vagine: Žena koja je priznala problem objasnila je šta joj se dešava

Najčitanije

Ako se borite za postizanje orgazma, možda je kriv takozvani sindrom mrtve vagine. O ovom dosadnom sindromu govori se već godinama, ali šta je to tačno? Žene koje su doživele ovaj neprijatan sindrom primetile su da više ne mogu postići orgazam čak ni sa svojim omiljenim vibratorom. Lacei-Jade Christie rekla je da se osećala potresena zbog nemogućnosti da postigne orgazam i zato je odlučila da prouči „sindrom mrtve vagine“.

Počela je da paniči

Budući da joj seksualne igračke više nisu pružale zadivljujuće orgazme, Lacei je počela da paniči misleći da se predozirala njihovom upotrebom i da je to smanjilo osetljivost njenog klitorisa i vagine. „Jeste li čuli za sindrom mrtve vagine?“ Ideja je da prekomjerna upotreba vibratora može uzrokovati da vaša vagina i / ili klitoris izgube osjetljivost ili čak utrnu “, kaže Lacei, koja se plašila da će doživjeti orgazam dok je proučavala sindrom.

Zašto se javlja

Stephanie Tailor, stručnjakinja za intimno zdravlje i osnivačica Kegel8, rekla je: „Sindrom mrtve vagine može biti uzrokovan prekomjernom upotrebom seksualnih igračaka, posebno vibratora. Tada žene zbog prekomerne stimulacije gube osetljivost u klitorisu, u ekstremnim slučajevima čak i otupljuju. To može učiniti izuzetno teškim, ako ne i nemogućim, postizanje orgazma bez stimulacije vibracijama – ili čak s njom. “

Nije tajna da vibratori čine masturbaciju udobnijom, uspešnijom i bržom – ipak su to posebno dizajnirane mašine za orgazam. Međutim, njihova velika snaga i brzina mogu iscrpiti naše telo, uključujući i potrebu da se uzbudimo umom i telom da bismo postigli orgazam – oni su jednostavno prečica. Iako seksualne igračke mogu doprineti gubitku osećaja, važno je uzeti u obzir i druge faktore. „Gojaznost, hronični stres, previše alkohola i pušenje takođe mogu otežati postizanje orgazma“, kaže Stephanie. Ako se borite za postizanje orgazma, morate proučiti i svoj način života. Napravite zdrav izbor za poboljšanje libida – kao što je zdrava ishrana, manje alkohola i prestanak pušenja, ili barem pokušajte značajno smanjiti loše životne navike.

Kolika je učestalost sindroma?

Prethodne studije sprovedene o ženskom zadovoljstvu ukazuju na to da vagina može postati manje osetljiva nakon korišćenja vibratora. Jedan rad, objavljen 2012. godine, otkrio je da je samo 0,5 posto žena reklo da im je vagina utrnula nekoliko dana nakon korištenja vibratora. Ali rekli su da je bezosećajnost trajala samo jedan dan – sugerišući da je mit da nećete moći da doživite orgazam sa svojom omiljenom seksualnom igračkom. Drugi rad, objavljen 2005. godine, sugeriše da je vaginalna neosetljivost trajala manje od sat vremena.

Šta kažu studije

U intervjuu za The Sun, dr Shree Datta, ginekolog u privatnoj zdravstvenoj ustanovi MiHealthcare Clinic, rekla je da je studija iz 2009. pokazala da više od 70 odsto žena koje su koristile vibratore nisu imale genitalne nuspojave i da bi korišćenje vibratora moglo poboljšati seksualne performanse zadovoljstvo, iako autori naglašavaju potrebu za daljim istraživanjem. Postoji nekoliko razloga zašto možda nećete moći da doživite orgazam, sa partnerom ili sa pouzdanim vibratorom. To može biti zbog stresa, anksioznosti ili čak umora. A ponekad se može dogoditi da jednostavno niste raspoloženi. Ako se borite da postignete orgazam sa partnerom, to možda nije uvek zbog nedostatka veština – ako koristite mašinu na baterije, verovatno će imati različite tehnike i postavke koje su teške za čoveka biti replicirati.

I drugi faktori

Dr. Shree je objasnila da postoji malo dokaza koji podržavaju sindrom mrtve vagine. „Zadovoljstvo koje doživljavate može se vremenom promeniti kako starimo, ili nakon velikih životnih događaja, poput rođenja deteta ili prolaska kroz menopauzu kako se naši hormoni menjaju. „Stoga je važno proučiti druge faktore koji mogu uticati na nemogućnost postizanja orgazma.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje