7.6 C
Belgrade
četvrtak, 2 decembra, 2021

Ručno rađeni kaktusi od tkanine koji vas neće ubosti mlade umetnice Martine Lučin

Najčitanije

 

Uklapaju se u moderne i rustikalne enterijere, a idealne su za one čije biljke ne uspevaju baš.

PROFIL

Info: ručni rad, umetnički predmeti
Dizajn: umetnica Martina Lučin
Kontakt: Instagram @marta_lucin

Ne trebaju im ni voda ni sunce, a takođe su pogodni za decu i kućne ljubimce. Ko ih ne bi tako primio?!

Martina Lučin je imala sreću da je rano shvatila da je umetnost njen poziv. Prvo je počela da slika u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a kako ju je privlačila i ilustracija, bilo joj je zanimljivo spojiti to dvoje. Tada nije ni slutila da će studirati, a zatim i magistrirati na Odsjeku za kiparstvo, a ne slikarstvo, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Univerziteta u Rijeci.

– Između mene i skulpture, pre svega umetničkih instalacija, rodila se ljubav. Kako bi rekao moj omiljeni pesnik Danijel Dragojević: „Za izradu igračke ne odgovaraju samo zemlja, drvo, metal, koža ili papir“, kaže 28-godišnja Marta, kako je zovu prijatelji, poznanici i porodica.

Martina Lučin radi u oblasti skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva, a njeni ručni radovi mogu se vidjeti u jednoj uličnoj radnji u Trogiru. Privukli su nas džinovski „sukulenti” u starinskim šoljama i teglama

Ova mlada Trogiranka danas radi u oblasti skulpture, umjetničke instalacije, ilustracije i slikarstva, a kaže da se ne ograničava na materijale, pa koristi odbačene predmete, stare novine, žicu, tkaninu… put do klasičnih umetničkih materijala. Sve predmete izrađuje ručno, a mogu se vidjeti u uličnoj radnji u Trogiru.

Mlada umetnica pravi slike, ilustracije, saksije… Sa kaktusima je počela sasvim slučajno. Prvo je sašila rančeve, a od preostalih komada tkanine napravila je jastuke. Ali još je bilo ostataka, a ona je u kući imala mnogo starih lonaca i konzervi koje je koristila na jedinstven način.

– Odmah po završetku srednje škole počeo sam da razmišljam da li i kako da zaradim od onoga što volim da radim. Postojala mi je olakšavajuća okolnost što sam iz prelijepog turističkog grada Trogira, pa mi je nekako logično sinulo da svoje radove mogu pokušati prodati u ljetnoj sezoni. I tako sam, kao devetnaestogodišnjak, krenuo sa jednim zidom i nekoliko radova. Između druge i treće godine studija odlučila sam da otvorim štand na severnoj gradskoj kapiji u Trogiru i izložim svoje rukotvorine. I taj potez me raduje i danas. Jako sam ponosan na taj moj kutak u mom dragom Trogiru. A pomisao da su moji radovi po domovima širom sveta me neizmerno raduje – kaže.

Ponuda rukotvorina svake godine raste, a na štandu se mogu naći slike, ilustracije, nakit, saksije, pernice, rančevi… A privukli su nas i kaktusi.

– Kaktuse sam počela da pravim slučajno. Prvo sam počela da šijem rančeve, ali da bi uvek ostajali komadi tkanine, želela sam da pronađem rešenje kako da i to iskoristim. Tako sam počeo da pravim pernice. Ostalo je još dosta tkanine, a u kući sam imao gomilu starih lonaca i konzervi koje sam dugo skupljao, pa su jednog dana, sasvim neočekivano, u tim saksijama i konzervama izrasli kaktusi od tkanine. Vremenom su kaktusi toliko „narasli“ da sada nudim kaktuse koji su visoki koliko sam ja – kaže uz osmeh.

Ponuda rukotvorina svake godine raste, a mogu se pronaći slike, ilustracije,

Veliki kaktusi se šiju i po narudžbini, tako da kupac može izabrati veličinu, oblik i boju kaktusa.

– Idealne su za svaki enterijer, bilo da je u pitanju nešto modernije ili rustikalno. Takođe su idealni za one biljke koje baš i ne uspevaju. Ne trebaju im ni voda ni sunce, pa se mogu postaviti u bilo koji ugao enterijera. I, još jedna veoma važna napomena, prilagođeni su deci i kućnim ljubimcima. Ko ih ne bi tako ugostio? – kaže simpatična Marta čija se umjetnička djela mogu vidjeti i kupiti na štandu u Trogiru, ali i putem društvenih mreža, gdje često prikazuje zanimljiv proces izrade svojih radova.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje