7.6 C
Belgrade
četvrtak, 2 decembra, 2021

Pucnjava je počela, a vaš pas se uplašio … Evo šta možete učiniti da mu olakšate narednih nekoliko dana

Najčitanije

„It’s most wonderful time of the year“,

pevajući nam glas Andija Villiamsa ovih dana pred Božić i Novu godinu. I da, ovo su divni dani: naši domovi ispunjeni su mirisom hrane, slobodni dani znače više vremena provedenog sa bićima koja volimo, a prekrasni vatrometi koji će ispuniti nebo zasigurno će nas oduševiti. Ili neće? Svi oni koji vole svoje četvoronožne članove porodice, a vi se, pak, užasavate snimanja, nisu baš srećni u ovo doba godine.

Postoje psi koji samo ispuštaju uši i zavlače se ispod stola. Ali ima onih koji se nekontrolisano tresu. Za njih je to šok: pošto je pseći sluh jači od našeg, a ne znaju šta se tačno dešava napolju, očigledno su potpuno izbezumljeni. Napolju, ako ih pitate, Treći svetski rat je počeo, a vi ste luđak sa malo osećaja za samoodbranu, što bi mu moglo izazvati još veći stres. Umesto da čučite pored njega ispod kreveta, šetate po stanu, pevušite i jedete kolačiće. Jasno je da misli da vam nije dobro i nije mu jasno kako uopšte dobijate plen kojim ga hranite, a očigledno ste potpuno blesavi.

Ali sada ozbiljno. Podaci pokazuju da svake godine desetine pasa i mačaka (da ne spominjemo divlje životinje) umire od srčanog udara izazvanog pucanjem od vatrometa do petardi. Neke zemlje su započele borbu protiv pucanja: u više od 850 italijanskih gradova i opština petarde su zabranjene od 2011. godine. Grad Torino prošao je zabranu prvenstveno zato što plaši ptice, pse i mačke. U našoj zemlji (još) ne postoji takva zabrana, ali je snimanje dozvoljeno određenim danima. Snažna kampanja koja je sprovedena poslednjih godina dovela je do toga da se ipak ispali manje petardi. Možda se neko zabavlja proslavljajući pucanjem jer postoji li nešto uzbudljivije od paljenja petarde, rizikujući da vam oduzme lice ili nekoliko prstiju?!?

Ali ljudi mogu sami da odluče – pas, mačka, golub ili vrana na koju pokrenete petardu nisu odlučili da je zabavno završiti na taj način. Da biste ubili životinju, često uopšte nije potrebno baciti petardu na njenu glavu – dovoljno je to učiniti negde u njenoj blizini. Dakle, ako već želite da slavite, učinite to na način koji neće povrediti ili povrediti nijedno živo biće na ovom svetu.

Ali ako su drugi već neosetljivi, činite sve što možete da olakšate svojim ljubimcima. Neki vlasnici, u dogovoru sa veterinarima, znaju da daju umirujuću pilulu psima koji se jako plaše. Drugi vežbaju i kunu se da pomaže, umotavši pse u široku tkaninu. Zvuči glupo, ali postoje tačna uputstva za pakovanje i nekim psima to olakšava jer se osećaju bezbedno.

Drugi puštaju glasnu muziku ili se igraju sa psom kako bi ga odvratili od zvučne apokalipse sa druge strane prozora. Jedino što je važno je da ako pas počne da drhti, nemojte pokušavati da se igrate nasilno ili ga smirite. Ponašajte se kao da se ništa ne dešava. Možete mu dati kolačić, međutim, ako je to gnjavaža, ni to neće pomoći. Budite s njim, ponašajte se normalno i gledajte kako reaguje.

Kad izađete, učinite to samo kada je to zaista potrebno i ne puštajte ga sa povodca. U noćima slavlja veliki broj kućnih ljubimaca može panično da pobegne iz šetnje jer je nešto puklo negde u blizini. Olakšajte sebi život i zavežite svog ljubimca. Naravno, izbegavajte vreme kada znate da će pucati: idite prvo uradite ono što treba, jer ako se pas trese, sigurno neće prvi razmišljati o tome gde da ode u toalet. U stanu je sigurniji, barem se tako oseća u svom prostoru, a izvan je zvuk obično jači i zbog toga je stres još veći.

Neka to učine svi oni koji imaju prostora i mogu barem pomoći drugim životinjama za Božić i Novu godinu. Ako negde možete privremeno da smestite napuštenu mačku, učinite to. Ako golub odleti na vaš balkon, nemojte ga oterati. Nisu prenosioci kuge i kolere kako se smatra, a ako vam pleše polku na balkonu, uvek možete učiniti sve

dezinfikovati medicinskim alkoholom.

Neka životinje nađu miran kutak za to veče jer će im to spasiti živote. Takođe, ako naiđete na povređenu životinju, odnesite je veterinaru. Imajte na umu da je opština u kojoj živite odgovorna za zanemarene životinje (finansijski i na sve druge načine). Za divlje životinje koje ste pronašli na javnim površinama u Zagrebu možete nazvati Dumovec, koji će ih potom odvesti u udrugu AVAP koja se brine o svima.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje