10.9 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Ovaj mobitel prkosi svemu oko sebe

Najčitanije

Ko kaže da su svi pametni telefoni isti i da imaju dosadan dizajn? Pogledajte Motorola Defi, pametni telefon koji se ničega ne plaši

Motorolu pratim decenijama i svaki put me zadivi svojim inženjerskim dostignućima kada je u pitanju mobilna telefonija. 3. aprila 1973. godine predstavili su prvi pravi mobilni telefon na svetu, Motorola DinaTAC; inženjer Martin Cooper prošetao je ulicama Nev Iorka sa telefonom u ruci i pozvao svog konkurenta iz AT&T.

Niko ne može ostati ravnodušan prema Motorola StarTAC -u iz 1996. godine, zatim prema Motorola v3688 vaderu, a novije generacije se sećaju Motorola RAZR V3 iz kasne 2004. godine. To sečivo je ponovo izazvalo mnoge upitnike iznad njihovih glava – kako su uspeli da svu elektroniku stave u tako tanko kućište ?! Mnogi su se divili ovom inženjerskom dostignuću.

Zatim su pre dve godine predstavili Motorola RAZR 2019 sa fleksibilnim ekranom. Istina, u pozadini Motorole sada je Lenovo, ali na telefonu je znak sa slovom M. Kao i na najnovijoj Motorola Defi, pametnom telefonu koji nastavlja tempo koji je u septembru 2010. godine, pre tačno 11 godina, predstavio tadašnji model Prkositi.

Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021

Taj prvi Motorola Defi iz 2010. bio je prvi pametni telefon otporan na prašinu i vodu i imao je uobičajen ekran od 3,7 inča u to vreme. Bilo je to vreme Android 2.1 Eclair -a, nakon čega je usledila nadogradnja na Android 2.2 Froio (smrznuti jogurt).

Motorola Defi 2021 MIL-SPEC 810H

11 godina kasnije, Defi je poboljšan na sve načine (u redu, ne na svaki način jer u vreme testiranja koristi verziju Android 10), pa sada kada mu ne smeta voda ili prašina, nema straha od pada na tvrdu podlogu.

Danas je uobičajeno dodavanje zaštitne maske ili kućišta već tu – čini se da kućište na prvi pogled koristi takvu zaštitu. Motorola Defi 2021 takođe zadovoljava američke vojne standarde. Oznaka MIL-SPEC 810H znači da pored standardnih 30 minuta u vodi na dubini do 1,5 metra, može da izdrži pad na betonsku površinu sa visine do 1,8 metara. Dakle, ako na trenutak stavite mobitel na glavu i on padne na vas, to mu neće naškoditi. Nismo probali, sigurni smo da će ostaviti male tragove na test kutiji.

Ali mnoge druge situacije ne ostavljaju trag, dok će pametni telefoni koji zadovoljavaju samo IP68 standard najverovatnije prestati da rade. Motorola Defi 2021 bi trebalo, zahvaljujući oznaci MIL-SPEC 810H, da izdrži nizak pritisak, niske i visoke temperature, temperaturni udar, sunčevo zračenje, gljivice, vibracije i buku, kiselu atmosferu, vatreno oružje (ovo je zanimljivo), smrzavanje i odmrzavanje, eksplozivna atmosfera slane magle …

Ergonomija i temperaturni šokovi

Čim pogledamo Defi, shvatimo da je ovo drugačiji pametni telefon, a u pogledu izgleda, a ne samo završetak sa reljefnim uzorkom koji će dobro doći svakome ko radi sa rukavicama i treba mu „stisak“ u rukama na gradilištu, na primer. Tri ugla kućišta telefona su zakrivljena, dok je četvrti ugao pravougaonog oblika, a na tom delu se može spojiti traka za nošenje, odnosno debela i kvalitetna traka za nošenje telefona oko zgloba.

U ruci, Motorola Defi je masivan i robustan telefon, baš kao što bi i svaki robustan telefon trebao biti. Ima velike dimenzije, širok je, oseća se debljina. Ali, ne razlikuje se od skoro svih današnjih pametnih telefona koji su u zaštitnim maskama. Ne istječe iz ruke, a sviđa nam se i što su leđa poravnata što se tiče trostruke kamere i LED blica. Još bolje rešenje je senzor otiska prsta koji se nalazi ispod Motorola logotipa.

Jasno je da su ivice oko 6,5-inčnog ekrana deblje i zbog zaštite samog kućišta. Ekran zaštićen staklom Gorilla Glass Victus povezuje se sa plastikom sa strane i sa zadnje strane. Istaknite dodatno dugme sa strane, u gornjem desnom delu, koje se može dodatno programirati, kao prečicu do najčešće korišćene funkcije telefona.

Takođe se može koristiti za funkciju Pritisni za razgovor ili Pritisni za razgovor, tako da se mobilni telefon može koristiti kao radio stanica. Ako želite, ovom tasteru možete dodati dve funkcije, koje možete pozvati pritiskom i pritiskom dva puta. To može biti uključivanje zadnje LED diode, pokretanje Chrome pregledača, pristup porukama, IouTube -u ili bilo čemu drugom što koristite na telefonu.

Postoji ugrađen FM radio, pa ako ste negde u prirodi gde nema interneta, a želite da budete informisani, jednostavno povežite slušalice od 3,5 mm (morate ih dodatno kupiti) i poslušajte radio program. Pritom samo pazite da temperatura oko vas ne bude niža od -25 ° C ili viša od 55 ° C. Da, Motorola Defi će raditi u takvim uslovima. Možete otići s njom na Arktik, u Skandinaviju i izgleda da joj neće naškoditi čak i ako završi u automobilima na suncu. Osim ako temperatura u vozilu ne pređe navedenih 55 stepeni.

Specifikacije

Motorola Defi 2021 pokreće čipset Snapdragon 662 na 11 nm, ima osam procesorskih jezgara koja rade na do 2 GHz, 4 GB RAM -a i 64 GB interne memorije. Zgodno je što se memorija može proširiti microSD karticama, ali za to je potreban drugi slot za SIM. Tako da u telefonu možete imati dve SIM kartice, ali ne i microSD.

Ekran od 6,5 inča u IPS LCD tehnologiji nije nešto što oduševljava u pogledu rezolucije, ali ćete produžiti trajanje baterije jer manje piksela troši manje energije. Za one koji ne traže dlaku u jajetu ovo neće biti presudan detalj. Ugao gledanja nije nešto što se razbija kao na telefonima u ovom cenovnom rangu, što znači da je Motorola Defi uglavnom namenjena korisnicima kojima je potreban solidan uređaj koji ne moraju da obraćaju pažnju na svakom koraku.

Boje ne „vrište“ kao na današnjim pametnim telefonima, blede i nemaju živost koju biste mogli očekivati. Ali dobićete sasvim u redu vidljivost ekrana. Sviđa nam se što ekran reaguje čim primimo telefon u ruke, tako da možemo odmah znati ima li novih obaveštenja.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 5000 mAh, što će vas oduševiti jer će trajati prilično dugo (do 10 sati), s obzirom na ugrađeni hardver i HD + ekran. Puni se preko konektora Tipe-C, snaga punjenja je 20 V, a baterija se ne može izvaditi iz kućišta kao u prvim modelima Defi. Naime, prvi Defi model sledili su Defi +, Defi Pro, Defi Mini, Defi KST. Čitava konstelacija modela Defi, u periodu od 2010. do 2012. godine.

Sa zadnje strane nalazi se ugrađena kamera od 48 megapiksela, a pored nje dva senzora od 2 megapiksela koji se koriste za makro i dubinske snimke. Kamere su dizajnerski lepo integrisane, a funkcionalnost im je prosečna. Prednja kamera dolazi sa 8 megapiksela i nalazi se unutar zareza na vrhu ekrana.

Cena za Motorola Defi (KST2083-9)

Pre nego što napišemo cenu, napomenimo da se često za obaveštenja pored zvučnika telefona čuje „Hello Moto“, zvuk koji pamtimo iz starijih modela telefona Motorola. I to nismo želeli da menjamo ni pod kojim uslovima. I dalje je originalan i dovoljno prodoran među sve današnje zvukove.

Ne sviđa nam se što trenutno nema Android 11, a uskoro će stići i Android 12. Međutim, nadogradnja bi trebalo da stigne na Android 11. Istovremeno, ako ostanete na Androidu 10, ugrađeni hardver će svakako bolje funkcioniše jer neće biti opterećen novom verzijom softvera. a u nekoj dalekoj budućnosti nećete imati funkcionalnost u aplikacijama koje zahtevaju minimum Android 11.

Za iznos od 40 000 din dobit ćete pametni telefon od 232 grama s kojim se nećete morati znojiti ako padne na pod, u slatku vodu, u morsku vodu (veliki broj drugih telefona ne podnosi), u ulju, boravi u automobilu zimi i leti. Prednosti kućišta su zaista velike i mogu nadmašiti nedostatke koje smo spomenuli. Za one kojima je potreban upravo takav telefon i spremni su izdvojiti 40 000 din.

(Portofon)

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje