10.9 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Mnogi ne menjaju donji veš svaki dan

Najčitanije

Svakodnevno menjanje donjeg veša jedno je od prvih higijenskih pravila koje smo naučili kao deca, zajedno sa pranjem zuba i pranjem. Međutim, nedavno istraživanje sprovedeno na preko 2.000 Amerikanaca pokazalo je da skoro polovina nosi isto donje rublje dva ili više dana. I ne samo to, njih 13% je reklo da nosi isti par veša duže od nedelju dana.

– Definitivno sam proveo najmanje tri dana u istim boksericama, lakše je, imam manje veša za pranje, i iskreno, jednostavno zaboravim. Ostavljam gaćice u farmerkama i nakon tuširanja jednostavno ih ponovo oblačim-rekla je Kellen, 21-godišnja studentkinja.

– Iako mogu postojati razlozi za praktičnost, a možda čak i za životnu sredinu, nošenje prljavog donjeg veša po pitanju vašeg zdravlja ne treba ni razmatrati – kaže dr. med. Marisa Garshick, dermatologinja iz MDCS-a i profesorka u njujorškom Presbiterian-Cornell Medical Center.

Opasnosti po zdravlje

– Prljavo ili istrošeno donje rublje pruža plodno tlo za bakterije i gljivice i često je zagađeno fekalnim materijama. Najočigledniji problem je sedeti u sopstvenoj prljavštini koja se vremenom može akumulirati, a da toga možda niste ni svesni, jer se mnogi ljudi naviknu na mirise sopstvenog tela – rekla je dr. Sherri A. Ross, ginekolog iz Santa Monice, Kalifornija.

Osim toga, akne su problem, dodaje dr. Garshick. Znate da ih možete dobiti na licu, vratu, pa čak i na leđima, i da li ste znali da ih možete dobiti na zadnjici i drugim delovima tela? Nošenje prljavog donjeg veša podstiče zadržavanje znoja, prljavštine i bakterija u kontaktu sa vašom kožom.

– Kada znoj ili ulje predugo ostanu na koži, to može dovesti do lošeg mirisa ili začepljenja pora, što dovodi do izbijanja akni – kaže dr. Ross.

Takođe ste u povećanom riziku od iritacije genitalija i infekcija ako dugo nosite donje rublje.

– Hoće li vas ubiti prljavo rublje? Verovatno ne, ali što duže nosite isti par, povećava se rizik od infekcija – kaže dr. Ross.

Veš menjate svaki dan, a ponekad i češće

– Generalno se preporučuje svakodnevno menjanje donjeg veša kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine, znoja, bakterija i ulja – kaže dr. Garshick. Ali ponekad ćete morati da ga menjate češće. S obzirom na vlažno okruženje prepona i zadnjice, ako ste aktivni, obavezno promenite donji veš nakon treninga.

Slično, ako vam je donje rublje umrljano urinom ili izmetom, ako imate menstruaciju i krv je iscurila ili imate bilo kakvu infekciju ili otvorenu ranu, menjajte donje rublje nekoliko puta dnevno.

Evo šta se dešava kada ponovo obučete prljav veš

Svakome se može dogoditi da nosi isto rublje dva dana zaredom, da li je to opasno? U stvari, nije.

– Povremeno zaboravi promenu donjeg veša verovatno neće naneti značajnu štetu – objašnjava dr. Garshick.

Međutim, ako se često nađete u situaciji da morate nositi donje rublje nekoliko dana zaredom, možda ćete morati uložiti u donje rublje koje smanjuje rizik od infekcije.

„Sponzorisali smo momka koji je pešačio Apalačkom stazom, a jedan od njegovih zahteva je bio da može da nosi donje rublje nekoliko dana zaredom jer može da spakuje veoma ograničenu količinu odeće“, rekla je Stacei Blume, dizajnerka donjeg veša i osnivačica kompanije Noble Titan. Ona je dizajnirala donji veš imajući u vidu ovaj scenario, a ono što ga čini drugačijim je tkanina i prikladnost. Naime, upotreba poli-spandeks materijala sprečava nakupljanje znoja i prljavštine.

Međutim, stručnjaci ističu da bi svakodnevno menjanje donjeg veša trebalo da bude prioritet svakog od nas.

(Živim)

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje