6 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Koje su potrebe mačaka u kućnom okruženju i kakvo ponašanje možemo očekivati od njih?

Najčitanije

Mačke kao vrsta su i grabežljivci i plen, pa njihovo ponašanje uključuje i lov i odbranu. Pošto su plen, mačke izbegavaju pokazivanje znakova slabosti ili bola, kao strategiju preživljavanja – što objašnjava njihov pojačani oprez u izbegavanju pretnji ili opasnosti. Da bi se osećale bezbedno i udobno, mačke žele da imaju svoju teritoriju i kontrolu nad njom. Da bi se izbegao stres i da bi se svaka mačka osećala bezbedno, potrebno je obezbediti okruženje koje će zadovoljiti sve njene potrebe i pozitivno uticati na njeno zdravlje.

Domaće mačke imaju manju teritoriju koju ponekad moraju deliti sa drugim mačkama, sa kojima mogu uspostaviti dobre odnose (obično majka, braća i sestre) dok se međusobno čiste, spavaju zajedno i igraju se. Ali kada mačke nemaju dobru društvenu vezu i nisu u srodstvu, neće im biti drago da dele svoju teritoriju i često će imati sukobe oko izvora hrane i vode, mesta za odmor, peskovnika, igračaka. Zbog toga su u domaćinstvima sa više mačaka (N broj mačaka) potrebni N + 1 izvori hrane, vode, mesta za odmor i spavanje. Svaki od izvora treba da bude prilagođen potrebama mačaka i odvojen jedan od drugog.

Mačke koje žive napolju imaju velike teritorije sa centralnim područjem gde se odmaraju, spavaju i jedu. Oni grebanjem i mokrenjem označavaju granice svoje teritorije i učiniće to daleko od centralnog mesta. U domaćinstvima bi bilo dobro imitirati njihovu prirodnu teritoriju i na taj način rasporediti pojedinačne tačke u domu (mesto za grebanje, jelo, toalet …).

Mačke su strogi mesožderi sa jakim lovačkim instinktom. U spoljnom okruženju, mačka u proseku pojede 10-20 manjih plenova i provede do 12 sati u potrazi za njima. Stoga hranjenje mačke kod kuće mora biti što je moguće bliže prirodnom okruženju. Posude za hranu i vodu treba držati odvojeno od područja mokrenja. Hranjenje mačke visokoenergetskom hranom koja se lako jede može dovesti do prejedanja i posledične gojaznosti sa pogoršanjem zdravlja životinja. U potrazi za izvorom hrane, mačke se vole igrati, pa se proces hranjenja prirodno usporava. Na primer, posude za sporo hranjenje koje imaju pregrade pružaju mački igru i istovremeno usporavaju unos hrane; lako se mogu igrati i „loviti“ svoju hranu u njoj. Neke igračke dozvoljavaju briketima da ispadnu tokom igre, a takođe se mogu sakriti kako bi se mačkama omogućilo njihovo prirodno predatorsko ponašanje.

Neke mačke ne vole da piju vodu, ali većina želi i treba da pije samo svežu vodu da bi održala optimalno zdravlje, pa su lonci od nerđajućeg čelika ili keramike idealan izbor. Posuđe je potrebno prati svaki dan, a leti se mogu dodati kockice leda kako bi se održala svežina vode. Važno je napomenuti da mačke često piju vodu gde god je pronađu, pa ako niste primetili da mačka pije vodu iz posuda za vodu, moguće je da je pronašla alternativni izvor vode koji još niste otkrili.

Grebanje je mačje prirodno ponašanje. Koriste ga za rastezanje, obnavljanje kandži i obeležavanje svoje teritorije. Obično grebu po mestima gde su mirisi prisutni spolja, poput kauča ili stolica, i u blizini svog mesta za odmor. Da bi se sprečilo uništavanje nameštaja, potrebno je obezbediti postolje za grebanje koje bi trebalo da bude čvrsto, stabilno i dovoljno dugo da se mačka rastegne. Ako vaša mačka nekontrolisano grebe po nameštaju, upotreba mirisa ili ulja citrusa / mentola može pomoći da se mačke drže dalje od ovih površina.

Peščanik treba da bude dovoljno velik (najmanje 1,5 dužine mačke) i da ima donje ivice radi lakšeg ulaska. Sa zatvorenom (zatvorenom) kutijom, mačkama se nudi veća doza privatnosti tokom upotrebe, dok se minimiziraju mirisi i sprečava ispadanje zrna peska i širenje po kući. Mačke više vole pesak bez mirisa i potrebno je obezbediti dovoljnu količinu peska da bi ga mogli iskopati. Preporučuje se čišćenje kutije i menjanje peska svaki dan.

Važno je dozvoliti mačkama da se igraju i pokažu svoje predatorsko ponašanje. Igračke sa perjem idealna su stimulacija mačjeg instinkta za lov, a preko njih se postiže pozitivna interakcija vlasnika sa mačkom. Da ne bi ostale frustrirane, nakon igre mačke bi uvek trebalo da dobiju svoj „ulov“ imitirajući ulov plena. Treba im obezbediti igračke koje će im biti na raspolaganju u svakom trenutku i treba se često igrati sa njima.

Većina mačaka voli interakciju sa ljudima i važno im je da budu pozitivne i predvidljive. Vole rutinu i igra i trening se rade uvek u isto doba dana. Poslastice se preporučuju za trening i igru. Takve aktivnosti kod mačaka smanjuju stres i povećavaju mentalnu stimulaciju. Važno je samo da slatkiši ne zauzimaju više od 10% dnevnog unosa energije.

Na kraju, treba napomenuti da su mačke posebno osjetljive i ranjive dok jedu, piju, vrše nuždu ili se odmaraju i potrebno im je osigurati mjesto na kojem se neće osjećati ugroženo ili ugroženo. Udobna gnezda na mestu gde mačka ima pregled nad svojom teritorijom idealna su za odmor i mogu se postaviti na policu, vrh nameštaja ili na prozor. Kada se gnezdo postavlja prvi put, preporučuje se stavljanje ćebeta sa mirisom mačke kako bi se namamilo unutra jer mačke komuniciraju putem mirisa i feromona. Okruženje bi trebalo da bude takvo da poštuje njihov izražen osećaj mirisa kako bi se mačke osećale sigurno i voljeno.

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje