6 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Došli ste radi radijacije i rekli su vam: „Kamera je pokvarena.“ Osećao sam se kao da nikoga nije briga

Najčitanije

Mirjani Zrinski, 55-godišnjoj Zagrepčanki, u jesen prošle godine dijagnosticiran je rak materice, a nakon početnog šoka, ona i njena porodica bili su jako razočarani. Posle operacije i hemoterapije, lečenje se zaglavilo na zračenju. Naime, aparat za zračenje više je radio neispravno nego što je radio, pa je Mirjana Zrinski otišla na propisanih 25 zračenja do početka prošlog septembra. Dolazila je mnogo puta i kući se vraćala s nedovršenim poslovima, a sa njom i mnogi drugi pacijenti iz Varaždina, Karlovca i još udaljenijih mjesta. Osim stresa zbog bolesti, mnogi su morali platiti i smještaj u Zagrebu kako bi osigurali dostupnost terapije, koju su zatim prekinuli zbog kvara na aparatu.

Stari uređaji

Mirjana je bila ogorčena njenom situacijom u lečenju, pa je pisala inspekciji Ministarstva zdravlja, a oni su odgovorili pismom Klinici za tumore, nakon čega je njena terapija zračenjem nastavljena bez poteškoća. Prema rečima Mirjane Zrinski, to nije krivica Klinike za tumore, lekara, tehničara ili medicinskih sestara, problem je u tome što se zanemaruju potrebe za lečenjem onkoloških pacijenata, pa se suočavaju sa starim aparatima koji se kvare jer su stari i sa novijim uređajima koji ne rade ispravno jer zrače više pacijenata nego što aparat može da podnese. Žalosna je činjenica da gotovo 25.000 ljudi u Hrvatskoj godišnje oboli od raka.

Ima li to uopšte smisla?

– Osećao sam se kao da nikoga nije briga. Došli ste radi radijacije i rekli su vam: „Mašina je pokvarena. Pozvaćemo vas kad se popravi.“ Prva dva puta uopšte nisam bila na zračenju, drugu nedelju sam radila jednu terapiju. Pitao sam se, pa ima li smisla, kad ću raditi celu terapiju, ovako skakati? Kako će me ova povremena terapija izlečiti? Bio sam ogorčen i ljut. Nakon što sam dve nedelje bila bez zračenja, pisala sam ministarstvu i pitala ih gde mogu da se lečim – priča nam Mirjana Zrinski. Njena imenjakinja Mirjana došla je iz Zadra na zračenje. I nekoliko puta je ostala bez terapije zbog kvara na uređaju.

Stres za celu porodicu

„To je strašan stres, uglavnom za mene, ali i za moju porodicu. Neverovatno je da država ima novca za sve, a nema novca za lečenje nas, obolelih od raka“, požalila se Mirjana u udruženju „Mi nismo sam „.

– Nažalost, identična je situacija i u drugim zagrebačkim bolnicama. Za tri i po godine koliko udruženje „Nismo same“ sprovodi projekat besplatnog taksi prevoza do terapija, gotovo da nema korisnika te usluge koji je radio zračenje bez prekida – kaže predsednica udruženja Ivana Kalogjera .

Pročitajte sve o problemima sa kojima se suočavaju oboljeli od raka u novom Doktoru kod kuće, koji je na kioscima od četvrtka, 7. oktobra.

(Živim)

Još članaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednje